Italië - Reisverslag uit Napels, Italië van Marijke - WaarBenJij.nu Italië - Reisverslag uit Napels, Italië van Marijke - WaarBenJij.nu

Italië

Blijf op de hoogte en volg Marijke

09 Januari 2013 | Italië, Napels

Na twee weken thuis te zijn geweest voor kerst en oud en nieuw ging ik op 1 januari naar Italië voor een cursus osteologie.
Dus op 1 januari om 7 uur 's ochtends de deur uitgegaan om de trein naar schiphol te nemen. Gelukkig reden de treinen wel, dus was ik om kwart voor 8 op schiphol. Ook was ik al snel door de douane. Eerst naar Venetie gevlogen en toen door naar Napels. Daar kwam ik op het vliegveld Anna tegen. Ze komt uit duitsland en ze doet dezelfde cursus als ik. We werden beide opgehaald voor Ferdinando (de directeur van het project) en naar het Palazzo gebracht in Pollena Trocchia (aan de rand van Napels aan de voet van de Vesuvius). Het is een 19e eeuw Palazzo en we zitten op de bovenste verdieping. Helaas is er geen centrale verwarming dus is het overal stervenskoud. We zitten aan de noordkant van de vesuvius, dus het Palazzo is een stukje de helling op. We slapen met zijn 10en op 1 kamer, maakt het wel wat warmer, maar ook een stuk lastiger slapen.

De volgende dag om 7 uur opgestaan en even naar de bar beneden gegaan om iets te drinken en te eten te halen. Niet duur hier overigens. Daarna eerst een introductie over het project gehad en over wat we precies gaan doen. Toen wat basis dingen over osteologie geleerd van Amanda die ons lesgeeft. Daarna wat stukjes van een schedel bekeken en dan moesten wij proberen uit te vinden waar die gingen. Voor lunch hadden we pizza's gehaald, die zijn hier maar drie euro. Daarna moesten we botten sorteren, maar het is erg lastig om te bedenken wat voor bod het is als je maar een heel klein stukje hebt. En daarna aan de hand van de bekken gekeken over het een man of een vrouw is.
Na de les nog even het dorp ingelopen met Hannah, Anna en Sabine, maar het was toen al bijna donker en heel veel is er niet te zien in het dorp. 's avonds had Thomas gekookt voor iedereen en hebben we gezellig met zijn alle aan tafel gezeten. Rond 10 uur zijn we naar bed gegaan.

Op donderdag hadden we eerst een presentatie gehad over de verschillende soorten afwijkingen die je kunt tegenkomen bij een skelet. Het was vandaag mooi weer, dus hebben we in de koffiepauze op het dakterras gestaan, want het blijft ontzettend koud in huis. Daarna hebben we botten gemarkeerd. In de lunchpauze met de jongens pizza in het dorp gaan halen. Daarna hebben we hele botten bekeken en dan moesten we uitvinden of het links of rechts hoorde. Daarna tanden bekeken om te kijken naar slijtage en botten met een afwijking.

Op vrijdagochtend eerst naar twee opgravingen geweest. Eerst eentje hier 10 min met de auto vandaan. Een grote villa die gebouwd is voor de uitbarsting van 79 n. Chr. en waarover men het maar niet eens kan worden wie daar woonde. Sommige denken dat Augustus hier gestorven is, omdat bronnen zeggen dat hij ergens hier in de buurt is gestorven in het huis van zijn vader. Het is een enorme villa met 9 meter hoge muren met beschilderingen en mozaik en beelden. Er werkt nu een Japans team aan in samenwerking met Ferdinando en zijn vader. Er zit een dak over het complex om het te beschermen, maar hierdoor zijn de kosten van de opgraving zo'n 7 ton per jaar. Na de uitbarsting werd het vermoedelijk hergebruikt als wijnopslag.
Daarna door naar de opgraving in Pollena geweest waar Ferdinando aan werkt. Het is een badhuis wat waarschijnlijk bij een redelijk grote villa hoorde en is gebouwd net na de uitbarsting van de vesuvius.
Vanuit daar terug gelopen naar het Palazzo en onderweg nog even pizza gehaald.
's middags hebben we botten schoongemaakt. Fragmenten van botten vind ik nog steeds moeilijk te herkennen. Maar we zaten wel lekker op het balkon met uitzicht op de vesuvius.
Daarna met Jamie, James, Laura en Lisa boodschappen gaan doen in het naastgelegen dorp. 'S avonds hebben we risotto gemaakt met een paar. En daarna zoals gewoonlijk met een groep in de keuken zitten praten.
Er zijn een paar mensen in de groep die nogal snurken en daardoor zijn een paar anderen naar de andere slaapkamer verhuist.

Ook op zaterdag hadden we gewoon les. Eerst les gehad over isotopen en waar ze handig voor zijn. Daarna weer botten gelabeld. Na de lunchpauze hadden we eerst een test van 7 fragmenten. Ben ik nog steeds niet zo heel goed in. Daarna een heel skelet uitgelegd en nog meer fragmenten bekeken. 'S avonds met de jongens op pizza jacht gegaan. Maar de pizzeria's gaan pas om half 7 open, dus tot die tijd gewacht en toen pizza gaan halen. Ik had maar wat aangewezen op de kaart en dit bleek uiteindelijk een gefrituurde pizza te zijn. Daarna met 7 van ons naar Napels gegaan met de trein rond een uurtje of 8. Eerst wat rondgelopen, toen iets gedronken bij een bar in een kerk. Daarna opzoek naar een andere bar, maar daar waren Thomas en Anna niet zo goed in, dus we hebben maar een beetje doelloos rondgelopen. Uiteindelijk door een paar keer de weg vragen een bar gevonden waar we iets gedronken hebben. Maar de cocktail was niet echt goed te noemen. Daarna met Lisa en Laura opzoek naar een taxi. Het verkeer was erg druk, dus het duurde even voordat we thuis waren. Dus uiteindelijk waren we om 2 uur thuis.

Op zondag hadden we een vrije dag. Om half 9 de deur uitgegaan met Jamie, Linden, Laura, Sabine en Lisa op weg naar Pompeii. Eerst met de trein naar Napels en dan overstappen op een trein maar Pompeii. Uiteindelijk waren we er om 11 uur. We hebben er uren rondgelopen en vanalles met bewondering bekeken. Uiteindelijk hadden Anna en James zich ook nog bij ons gevoegd. Rond half 5 weer op weg naar huis gegaan, daar waren we rond 6 uur. Niet lang daarna belde Ferdinando dat hij wel met ons uit eten wilde gaan. Hij was er rond 8 uur en toen gingen we met 8 van ons en hem, zijn vrouw, Santa, Enzo en Amanda naar een pizzeria in een ander dorp. Zeer gezellig.

Op maandag was het alweer de laatste dag van de cursus. Eerst met de auto naar het dal van Lauro. Daar is nog een badhuis waar Ferdinando een oogje in het zeil houdt. Toen door naar een kerk in de buurt die al eeuwen lang als kerk in gebruik was en waar ze ook veel skeletten hebben gevonden. Uiteindelijk hebben wel één volledig skelet schoongemaakt en bekeken. Het was het skelet van een jonge vrouw. Ze had last van bloedarmoede, maar waarschijnlijk ook van een infectie. Daarna hebben we Thomas naar het station gebracht en heeft Enzo ons weer naar huis gereden. Daar nog met zijn alle gekookt en op tijd naar bed gegaan, omdat sommige van ons vertrekken morgen vroeg weer.

Op dinsdag om half 7 opgestaan om mijn spullen te pakken. Samen met Jamie en Anna de trein naar Napels genomen. Vanaf daar kan je met de bus naar het vliegveld, maar die konden we niet vinden, dus toen maar een taxi genomen. Om 9 uur waren we op het vliegveld en hebben Jamie en Anna ingecheckt, maar ik kon nog niet inchecken, dus uiteindelijk voor de douane afscheid van ze moeten nemen en wachten tot ik eindelijk mijn koffer in kon checken. Daarna een broodje gehaald en om 1 uur vloog ik naar Parijs en vanuit Parijs terug naar Amsterdam. Ik heb een onwijs leuke week gehad en veel leuke, nieuwe mensen leren kennen!